לדלג לתוכן

איתם הנקין

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הרב איתם הנקין
תמונה זו מוצגת בוויקיפדיה בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
לידה פברואר 1984
ד' באדר א' ה'תשמ"ד עריכת הנתון בוויקינתונים
נרצח 1 באוקטובר 2015 (בגיל 31)
י"ט בתשרי ה'תשע"ו
ליד בית פוריכ עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה הר המנוחות עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה
תקופת הפעילות ? – 1 באוקטובר 2015 עריכת הנתון בוויקינתונים
השתייכות ציונות דתית
תחומי עיסוק הלכות כשרות, היסטוריה הלכתית, הלכות שבת
תפקידים נוספים עורך כתבי עת (אסיף, עלוני ממרא); מחנך במדרשת נשמת; חוקר תולדות ישראל
רבותיו הרב יהודה הרצל הנקין (אביו); הרב דוב ליאור, הרב אליעזר ולדמן
חיבוריו "לכם יהיה לאכלה", "להכות שורש", "אש תמיד"
מנחה לדוקטורט דוד אסף עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הרב איתם שמעון הנקין (ד' באדר א' ה'תשמ"ד, 6 בפברואר 1984י"ט בתשרי ה'תשע"ו, 1 באוקטובר 2015) היה חוקר תורני, עורך ספרותי, היסטוריון ומחבר ספרי הלכה. ערך את כתב העת "עלוני ממרא" ואת השנתון אסיף שבהוצאת איגוד ישיבות ההסדר. בחג הסוכות ה'תשע"ו, נרצח יחד עם אשתו, נעמה, בפיגוע ירי סמוך לבית פוריכ שבשומרון.[1]

נולד לרב יהודה הרצל הנקין, פוסק הלכה ציוני דתי ולרבנית חנה, מייסדת מדרשת נשמת בירושלים והעומדת בראשה. הוא נינו של הרב יוסף אליהו הנקין, פוסק בולט בארצות הברית במאה ה-20. אחיו הוא ההיסטוריון הצבאי ד"ר יגיל הנקין. אחיו אליהו היה אלוף הארץ בהרמת משקולות בשנים 2013–2014.[2] למד בישיבת ניר קריית ארבע. את שירותו הצבאי עשה בחטיבת גולני. נישא לנעמה, מעצבת ובעלת הסטודיו "המעבדה".[3] בני הזוג התגוררו בפדואל, בירושלים, בדולב, ואחר כך בנריה.

הרב הנקין פרסם עשרות מאמרים העוסקים בהיסטוריה של היהדות ובפסיקת ההלכה במאה ה-19 ובמאה ה-20, וכן במחלוקות הלכתיות ביישוב הישן וביישוב החדש. ספרו "לכם יהיה לאכלה" עוסק ביחס ההלכתי להימצאות תולעים במזון. הוא כתב אותו במסגרת לימודיו במכון לרבני יישובים בקריית ארבע, במסגרתו ערך מספר ספרים. במקביל לימד במדרשת "נשמת" לנשים. יחד עם הרב אברהם וסרמן כתב את הספר "להכות שורש: הראי"ה קוק והקרן הקיימת לישראל". הספר מציג את המורכבות שמאחורי קשריו של הרב קוק עם חלוצי ההתיישבות וההנהגה הציונית. בספר פורסמו כשלושים אגרות חדשות של הרב קוק. ספרו "אש תמיד", העוסק בהלכות שבת, יצא לאור לאחר הירצחו.

ב-2007 התמנה לערוך את כתב העת "עלוני ממרא" של ישיבת ניר, לצד שמריה גרשוני. הם הפכו את הגיליון לשנתון והכניסו לתוכו גם מחקרים וביקורות ספרים במטרה לייעד אותו לקהל רחב יותר.[4] נמנה עם עורכי כתב העת "אסיף" של איגוד ישיבות ההסדר. היה פעיל בפורומים תורניים שונים באינטרנט.[5] ב-2011 נמנה עם צוות עורכי כרך בנושאי השקפה וענייני אמונה מתוך סדרת ספרי "דבר חברון" של הרב דוב ליאור.

יחד עם לימודיו בישיבה החל בלימודיו באקדמיה. הוא למד באוניברסיטה הפתוחה בשנים 2009–2012, וסיים תואר ראשון בהצטיינות. הוא המשיך לתואר שני בהיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת תל אביב בהנחיית פרופסור דוד אסף וכתב תזה בנושא "מחיבת ציון לאנטי-ציונות: תמורות באורתודוקסיה המזרח-אירופית – הרב דוד פרידמן מקרלין (1828–1915) כמקרה מבחן". הוא המשיך ללימודי דוקטורט בהנחייתו של אסף וזכה במלגת רוטנשטרייך. נושא העבודה המיועד היה ביוגרפיה ביקורתית של "החפץ חיים".

ב-1 באוקטובר 2015 נרצחו הרב הנקין ורעייתו נעמה בפיגוע ירי ליד בית פוריכ, בין היישובים איתמר ואלון מורה. ארבעת ילדיהם, שהיו עמם ברכב, לא נפגעו מהירי, אך ראו את רצח הוריהם.[6] בני הזוג נטמנו למחרת בהר המנוחות בירושלים. הרוצחים, מחבלי חמאס משכם, נלכדו כעבור ימים אחדים,[7] וארבעה מתוכם נידונו למאסר עולם.[8]

בשנים שלאחר הירצחו יצאו לאור ספריו "אש תמיד" על הלכות שבת ו"תערוך לפני שולחן" על הרב יחיאל מיכל הלוי אפשטיין, וכן עשרה מאמרים בכתבי עת תורניים.

מאמרים

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ עוזי ברוך, הנרצחים: הרב איתם ונעמה הנקין הי"ד, באתר ערוץ 7, 1 באוקטובר 2015.
  2. ^ דביר עמר, יד אליהו, עיתון שביעי
  3. ^ נעמה הנקין, בדף "אודות" של אתר סטודיו "המעבדה". הסטודיו הוקם ב-2008.
    יעל חסיד, ‏"הקולגות קראו לה סופרוומן", באתר ‏מאקו‏, 6 באוקטובר 2015
  4. ^ ר' יחיאל מיכל עפשטיין וה'צמח צדק' בעדשת הספר 'מקור ברוך', מאמר של איתם הנקין בגיליון 2011 של עלוני ממרא, עמ' 189 ואילך, באתר היברובוקס
  5. ^ כדוגמת פורום "אוצר החכמה", תחת הכינוי "תוך כדי דיבור"
  6. ^ אלישע בן קימון, איתי בלומנטל ורותם אליזרע, גבר ואישה נרצחו בפיגוע ירי בשומרון, באתר ynet, 1 באוקטובר 2015.
  7. ^ יואב זיתון, נעצרו רוצחי הזוג הנקין, בפשיטה על בי"ח בשכם, באתר ynet, 5 באוקטובר 2015
  8. ^ אלישע בן קימון ואיתי בלומנטל, מאסרי עולם לארבעה מרוצחי בני הזוג הנקין, באתר ynet, 22 ביוני 2016